top of page
TOP Karin van der Lem

Karin van der Lem

Kunstkoesteraar

in hart en nieren

Al jong ontwikkelde Karin van der Lem een grote passie voor schilderkunst en oude ambachten. In de jaren negentig heeft zij zich in Brussel aan het Institut Supérieur de Peinture van der Kelen laten opleiden tot decoratieschilder. Niet snel daarna richtte zij samen met haar grote liefde, compagnon en kunstenaar Rem van der Zee het decoratieschilderbedrijf 'Van der Zee & van der Lem' op. In beginsel was het bedrijf vooral gericht op decoratieschilderen, houten en marmeren, vergulden en interieurstyling/kleuradvisering.

 

Als decoratieschilder werkte zij regelmatig in historische gebouwen, zoals kerken, kastelen, landhuizen en grachtenpanden. Naast haar talent voor het creëren van toegepaste kunsten, groeide geleidelijk aan haar specifieke belangstelling voor behoud van ons cultureel erfgoed. Ze begon de opleiding aan de Universiteit van Amsterdam tot restaurator van historische binnenruimten en kwalificeerde zichzelf in een meesterlijk tempo tot Professioneel Restaurator van Historische Binnenruimten.

De geboorte van De Kunstkoesteraars

Als geen ander voelt Karin van der Lem zich verantwoordelijk voor het behoud van oude en nieuwe kunsten. Cultuur moet worden beschermd.  Zonder dat is de mensheid verloren, aldus Karin van der Lem. Zij is ervan overtuigd dat kunstuitingen van álle kunstenaars respect en bescherming verdienen en niet alleen de werken van 'the rich and famous'. Haar hart klopt daarom net zo snel voor een Rembrandt als voor een muurschildering van een minder bekende street artist. Echter, in onze groeiende consumptiemaatschappij weegt het economisch belang vaak zwaarder dan het intrinsieke belang van culturele expressies.

Karin van der Lem besloot om de professionele krachten van restauratoren en conservatoren die deze overtuiging met haar delen, te bundelen in een duurzaam collectief. Met trots kan worden vastgesteld, dat het object-gecentreerde nauwe samenwerkingsverband van De Kunstkoesteraars leidt tot bewonderingswaardige resultaten op zowel kleine als grote, gerenomeerde projecten.

IMG-20170525-WA0009.jpg
bottom of page