Verguldprojecten Diversen 

Verguldtechnieken

Onder De Kunstkoesteraars bevinden zich zeer ervaren verguldspecialisten. Timing, een hoge mate aan ouderwetse vakkennis en een ruime ervaring zijn vereisten om de vergulding op een zo glanzend mogelijke manier aan te brengen. Onze verguldprojecten zijn veelal onderdeel van grotere conservering en restauratieprojecten. Of het betreffen kleinschalige verguldwerkzaamheden binnen de particuliere sector.

Vergulden hekwerk hoofdingang Artis Amsterdam

De hoofdingang van Artis lag oorspronkelijk aan de Plantage Middenlaan. In 1850-51 werd deze verplaatst naar de huidige plek aan de Plantage Parklaan. Het fraaie ijzeren hek was afkomstig van een oude begraafplaats. Wie de verguld-ijzeren dierenmedaillons heeft ontworpen is niet bekend, evenmin waar ze zijn gemaakt. De twee adelaars waren een geschenk van een welgesteld bestuurslid in 1854 en vervingen twee bloembakken.

Verenlijsten vergulden

De Kunstkoesteraars werken binnen dit soort projecten meestal nauw samen met schilderijlijsten restauratoren Eric Bernhard en Renzo Meurs. In de tweede helft van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw raakte de verenlijst in zwang in Nederland. De lijst wordt gekenmerkt door een vergulde pâtelijst in Lodewijk XIV-stijl gecompleteerd door diverse ornamentranden die ook met pâte zijn vervaardigd. De lijst heeft afwisselend vlakke en gedecoreerde randen, met zowel matte olievergulding als glanzende watervergulding. 

Behandeling

Vaak vertonen lijsten in hun huidige staat een onevenwichtig en rommelig aanzien dat stoort in haar functie het schilderij goed te beschermen en te presenteren. De oorspronkelijke verguldingen worden in dat geval overschilderd met bronsverf. Als er scheuren zijn ontstaan in de lijst en/of als er veel ornamenten, die uit pâte zijn vervaardigd, ontbreken. Dan stellen wij bijvoorbeeld onderstaande behandeling voor om de unieke waarde van de lijst weer tot zijn recht te laten komen:

  • Droog reinigen 

  • Consolideren van de loszittende onderdelen 

  • Het verwijderen van de bronsverf

  • Vullen van lacunes 

  • Vullingen vergulden en afwerken 

  • Sleetse delen intonen en ontstoren

Vergulden kunstobjecten

Wij vergulden ook (moderne) kunstobjecten, zoals bijvoorbeeld deze kroonluchters van kunstenaar Hans van Bentem voor de Beurspassage tussen het Damrak en de Nieuwendijk.

De Kunstkoesteraars vormen een professioneel collectief, gespecialiseerd in research, conservering en restauratie van modern en historisch cultuurgoed. Een ensemble van gekwalificeerde experts, die altijd en alleen vanuit het intrinsieke belang van het kunstobject interdisciplinair samenwerken. Met hart en ziel beschermen wij oude en nieuwe kunsten. Want juist door het heden en het verleden te eren, dragen we bij aan het behoud van unieke inzichten, artistieke overtuigingen en smaak.

Koesterkunst Ateliers

  • Facebook Kunstkoesteraars
  • LinkedIn Kunstkoesteraars
  • Instagram Kunstkoesteraars

Klaprozenweg 49F

1032KK Amsterdam

The Netherlands

0031 (0)6 55374 808

kantoor@kunstkoesteraars.nl

Research, conservering en restauratie

van modern en historisch cultuurgoed.

© 2018  De Kunstkoesteraars   |   De Kunstkoesteraars 2018 Algemene Voorwaarden  |   Met trots gecreërd door Miesiyu New Economy agency