Jacob de Wit  De Groene Kamer 1732 

Het Project Team

De kunstkoesteraars Karin van der Lem en Martine Posthuma de Boer hebben in nauwe samenwerking met het Amsterdam Museum (Jaap Boonstra en Marysa Otte) en vele anderen waaronder: Edwin Neefjes (projectleider Gemeente Amsterdam), Bruijs en Streep houtrestauratie, Snoep en Vermeer natuursteenwerken, Archivolt architecten, David Derksen (M&A) en het Rijkserfgoedlaboratorium van de RCE een deel van de zogenaamde Groene Kamer teruggebracht op zijn oorspronkelijke plek (Prins Hendrikkade 142, Amsterdam).

De Groene Kamer

De Groene kamer; een Lodewijk-XIV wandbetimmering uit ca.1732 waaronder een rood-grijze marmeren schouw, een schouwboezem met verguldingen en een schoorsteenstuk van Jacob de Wit, werd in 1899 uit het pand gehaald en verplaatst naar het Stedelijk museum. Deels om ze te behoeden van verval, maar ook om de museumbezoekers te laten genieten van de pracht en praal van Amsterdamse stijlkamers. Met de komst van het Moderne Kunst museum in de jaren ‘70 van de vorige eeuw moesten alle stijlkamers van het museum wijken en werden ze opgeslagen in gemeentelijke depots. Nu na 120 jaar is de schouw weer in volle glorie te bewonderen op haar oorspronkelijke locatie, thans verbouwd tot opleidingslocatie voor de Gemeente Amsterdam.

Uitgangspunt van de restauratie

De huidige groene afwerklaag met vergulding is de laatste uitmonstering van de kamer ten tijde van de museum opstelling. Het uitgangspunt voor deze conservering en restauratie is om zoveel mogelijk van het huidige materiaal te behouden voor de toekomst waarbij de ouderdom en de historie  geaccepteerd en als een meerwaarde worden gezien. De originele museum-verflaag en verguldingen zijn zoveel mogelijk behouden, de 131 schroefgaten en andere schades zijn gevuld en geretoucheerd zodat de schouw voor het oog weer als een intact geheel toont.

De Kunstkoesteraars vormen een professioneel collectief, gespecialiseerd in research, conservering en restauratie van modern en historisch cultuurgoed. Een ensemble van gekwalificeerde experts, die altijd en alleen vanuit het intrinsieke belang van het kunstobject interdisciplinair samenwerken. Met hart en ziel beschermen wij oude en nieuwe kunsten. Want juist door het heden en het verleden te eren, dragen we bij aan het behoud van unieke inzichten, artistieke overtuigingen en smaak.

Koesterkunst Ateliers

  • Facebook Kunstkoesteraars
  • LinkedIn Kunstkoesteraars
  • Instagram Kunstkoesteraars

Klaprozenweg 49F

1032KK Amsterdam

The Netherlands

0031 (0)6 55374 808

kantoor@kunstkoesteraars.nl

Research, conservering en restauratie

van modern en historisch cultuurgoed.

© 2018  De Kunstkoesteraars   |   De Kunstkoesteraars 2018 Algemene Voorwaarden  |   Met trots gecreërd door Miesiyu New Economy agency