Jacob de Wit  De Groene Kamer 1732 

P1130767 cor._edited.jpg
restau groene kamer kopie_edited.jpg
O_2025_37_000_c.jpg
schroefgaten frontzijde_edited.jpg
IMG_6877_edited.jpg
DSC08585_edited.jpg
Schermafbeelding 2019-05-16 om 23.58.47_
voor aanvang restau.jpg

Het Project Team

De kunstkoesteraars Karin van der Lem en Martine Posthuma de Boer hebben in nauwe samenwerking met het Amsterdam Museum (Jaap Boonstra en Marysa Otte) en vele anderen waaronder: Edwin Neefjes (projectleider Gemeente Amsterdam), Bruijs en Streep houtrestauratie, Snoep en Vermeer natuursteenwerken, Archivolt architecten, David Derksen (M&A) en het Rijkserfgoedlaboratorium van de RCE een deel van de zogenaamde Groene Kamer teruggebracht op zijn oorspronkelijke plek (Prins Hendrikkade 142, Amsterdam).

De Groene Kamer

De Groene kamer; een Lodewijk-XIV wandbetimmering uit ca.1732 waaronder een rood-grijze marmeren schouw, een schouwboezem met verguldingen en een schoorsteenstuk van Jacob de Wit, werd in 1899 uit het pand gehaald en verplaatst naar het Stedelijk museum. Deels om ze te behoeden van verval, maar ook om de museumbezoekers te laten genieten van de pracht en praal van Amsterdamse stijlkamers. Met de komst van het Moderne Kunst museum in de jaren ‘70 van de vorige eeuw moesten alle stijlkamers van het museum wijken en werden ze opgeslagen in gemeentelijke depots. Nu na 120 jaar is de schouw weer in volle glorie te bewonderen op haar oorspronkelijke locatie, thans verbouwd tot opleidingslocatie voor de Gemeente Amsterdam.

Uitgangspunt van de restauratie

De huidige groene afwerklaag met vergulding is de laatste uitmonstering van de kamer ten tijde van de museum opstelling. Het uitgangspunt voor deze conservering en restauratie is om zoveel mogelijk van het huidige materiaal te behouden voor de toekomst waarbij de ouderdom en de historie  geaccepteerd en als een meerwaarde worden gezien. De originele museum-verflaag en verguldingen zijn zoveel mogelijk behouden, de 131 schroefgaten en andere schades zijn gevuld en geretoucheerd zodat de schouw voor het oog weer als een intact geheel toont.

DSC01787_edited.jpg
schouw na restauratie_edited.jpg